Izolatia cu spuma poliuretanica – ce trebuie să știți?
Poliuretanul, cunoscut sub numele de spuma poliuretanica, este un polimer de înaltă clasă obținut prin combinarea poliolului cu izocianatul. Spuma poliuretanică este produsă direct pe șantier datorită utilizării unor mașini speciale de spumare. Datorită parametrilor variabili, sistemele poliuretanice sunt disponibile în mai multe versiuni, ceea ce face din spuma poliuretanica un material termoizolant universal pentru toate suprafețele.
Spumele poliuretanice disponibile pe piață pot fi împărțite în spume cu celule deschise și spume cu celule închise. Spuma cu celule deschise se caracterizează printr-o performanță termică ridicată și are structura unui burete ușor, permeabil la vapori.
Funcționează ca o alternativă la vata minerală, fiind în plus elastică, ceea ce o face un material excelent pentru izolarea structurilor și a materialelor care își pot schimba forma în timp – de ex. lemnul.
La rândul lor, spumele poliuretanice cu celule închise sunt recomandate ca material izolator pentru locurile deosebit de expuse la umezeală, deoarece oferă rezistență ridicată la apă. Au o structură de bule microscopice, închise, care îi conferă proprietăți similare cu cele ale polistirenului. Parametrii excelenți de izolare termică combinați cu ușurința materialului fac ca spuma poliuretanice cu celule închise să fie perfectă pentru izolarea termică exterioară.
Acum că suntem familiarizați cu spuma poliuretanică și aplicațiile acesteia, merită să discutăm despre cele mai importante avantaje ale alegerii acestui sistem de izolare. Sunt cu mult peste 5, dar următoarele merită cu siguranță o atenție specială.
Posibilitate de reizolare
Creșterea eficienței energetice se poate aplica nu numai clădirilor care nu au nicio izolatia termica cu spuma poliuretanica, ci și celor care au fost deja izolate. Datorită ușurinței și aderenței excelente, spuma poliuretanica este adesea folosită pentru a oferi un strat suplimentar de izolație aplicat pe vechiul sistem, de ex. polistirenul. Datorită faptului că poliuretanul suferă o expansiune intensă, este perfect și pentru izolarea cu spuma poliuretanica a pereților cu trei straturi, umplând cu precizie toate golurile și prevenind formarea punților termice.
Rezistență excelentă la umiditate
Atât vata minerală, cât și spuma poliuretanică sunt materiale cu un grad ridicat de permeabilitate la vapori. Totusi, avantajul spumei poliuretanice vine din faptul ca nu absoarbe apa, deci este mult mai rezistenta la umezeala. Din acest motiv, sistemul poliuretanic creează un mediu neprietenos pentru tot felul de ciuperci, mucegai și alte microorganisme care afectează calitatea izolației cu spuma poliuretanica, starea materialelor de construcție, precum și sănătatea și confortul nostru de viață.
Grad de aderență foarte ridicat
Eficacitatea spumei poliuretanice rezultă și din faptul că o puteți folosi pentru a izola practic orice suprafață. Beton, lemn, metal, tablă, polistiren – spuma poliuretanică se lipește perfect de fiecare dintre aceste materiale. Datorită proprietăților sale, este cel mai eficient sistem de izolare termică pentru poduri și pante de mansardă. Pătrunde strâns și temeinic în toate colțurile și crăpăturile – și acolo unde aplicarea corectă a polistirenului sau a lânii nu este posibilă.
Viteza de aplicare
Alegerea unui sistem poliuretan în locul materialelor tradiționale de izolare economisește și mult timp. De exemplu, o echipă calificată de muncitori este capabilă să izoleze un acoperiș de 1000 m2 într-o zi.
Economie de spațiu
Structura spumei poliuretanice ca izolator termic face un strat mult mai subțire suficient pentru a oferi parametrii termici corespunzători în comparație cu alte materiale. Acest avantaj va fi apreciat de proprietarii de mansardă, unde una dintre problemele de bază este spațiul util limitat.
Alte beneficii oferite de izolația din spumă poliuretanică
În timp ce conductivitatea termică pentru lână este de 0,044 – 0,034 și puțin sub 0,040 pentru polistiren, în cazul spumei poliuteranica poate fi de până la 0,022. Aceasta înseamnă că poliuretanul este cel mai eficient izolator termic dintre toate sistemele disponibile pe piață. Izolarea cu spuma poliuretanica este complet sigură, atât pentru oameni și animale, cât și pentru mediul natural. Spuma poliuretanica nu provoacă reacții alergice și nu ridică praf. În același timp, creează un mediu neatractiv pentru insecte, rozătoare sau alți dăunători, iar durabilitatea sa este estimată la până la 50 de ani.
Beneficiile izolatiei termice..
Izolația cu spumă prin pulverizare produce o valoare ridicată de protecție termică.